Konečné uzavření kamenné prodejny je 26. 1. 2024

Péče o vlasy na míru - co chtějí vaše vlasy?

Každé vlasy jsou jedinečné. Stává se, že i dva lidé, se zdánlivě stejným typem vlasů, potřebují odlišnou péči. Proto informace v tomto článku budou spíše všeobecné. Vždy je potřeba svým vlasům naslouchat a chvíli zkoušet a hledat, které produkty jim dělají dobře, a jaký způsob péče jim prospívá.

 

tabitha-sampony

 

Při výběru vhodné vlasové kosmetiky bychom měli brát v potaz sílu vlasů (jemné / střední / silné), poréznost vlasů (stav vlasové kutikuly a schopnost vlasu absorbovat vlhkost a mastnotu), a typ vlasů (rovné, vlnité, kudrnaté…).

Rozlišujeme 5 úrovní poréznosti, od 1. - nejnižší poréznost, tzv. panenské vlasy, až po 5. - nejvyšší poréznost, úplně zničená až chybějící vlasová kutikula (svrchní ochranná vrstva vlasu). Zjednodušeně ale můžeme poréznost rozdělit na nízkou, střední, a vysokou.

 

Vlasy s nízkou porézností většinou nejsou barvené a zesvětlované. Nejsou nijak výrazně poškozené. Vyznačují se dlouhou dobou schnutí a také se hůře namáčí - kapky vody nejprve stékají po vlasech, až po chvíli se voda začne vsakovat.

Takové vlasy většinou nepotřebují extra péči. Hydratační masky jim postačí jednou za čas, jen pokud cítíte, že jsou vlasy suché. Při běžném mytí bude stačit šampon a kondicionér. Vybírejte spíše lehčí produkty, né příliš hutné. Vyhněte se maskám a balzámům s vysokým obsahem bambuckého másla či kokosového oleje a jiných “těžkých” složek, které na nízkoporézních vlasech mohou ulpívat. Používáte-li některý z jemných přírodních šamponů, jako např. Tabitha, Hands On Veggies či Odylique, doporučuji jednou za čas udělat hloubkovou očistu bentonitovým jílem či šamponem s větší čistící schopností, což je např. Khadi Shikakai, který obsahuje silnější tenzid. Hloubkové čištění je vhodné hlavně v případě, kdy se na vlasech nahromadí znatelný mastný film, vlasy jsou těžké a zplihlé, a ani po umytí nemáte pocit úplně čistých a lehkých vlasů. Toto se stává u nízkoporézních či jemných vlasů, při používání příliš těžkých produktů nebo většího množství stylingu. (A také občas při No poo metodě - tzv. bezšamponová metoda mytí vlasů.)

Je velmi důležité masky a kondicionéry z vlasů dokonale vymývat, aby na nich nezůstal žádný přebytek produktu. Také to nepřehánět s bezoplachovou péčí. Nízkoporézní vlasy moc dodatečné péče nesnesou. Pokud potřebujete používat styling či termální ochranu, volte opět lehké produkty, po kterých nemáte pocit mastných či těžkých vlasů.

Máte vlasy s nízkou porézností? Ideálně vyvážené produkty pro vás nejspíš budou šampony a kondicionéry Hands On Veggies, včetně bezoplachových kondicionérů, které jsou velmi lehoučké. Chcete-li si dopřát luxusní péči v podobě produktů Tabitha JK, na mytí vlasů zvolte raději Tabitha přírodní šampon. Má vyšší čistící schopnost nežli Tabitha vlasový Cleanser. Jak už jsme si řekli výše, nízkoporézní vlasy mají sklon k vytváření nánosu produktů na povrchu vlasu (tzv. build-up), takže jim prospívá důkladnější čištění. Po cleanseru by mohly zůstat zatížené.

 

Vlasy s vyšší porézností jsou většinou barvené, o několik tónů odbarvené nebo jinak chemicky, tepelně či mechanicky poškozené. Také to mohou být vlasy kudrnaté, kterým přirozeně šupinky kutikuly nedoléhají dokonale na sebe, jako je tomu u rovných vlasů. Vysoká poréznost jde ruku v ruce se schopností vlasu absorbovat vlhkost a maz. Tím ale vlas také ztrácí přirozený ochranný obal. Je potřeba více vlasy hydratovat a dodávat jim dostatek pečujících produktů. Volte spíše produkty pro suché vlasy, hutnější, s obsahem másel a olejů. Vysokoporézní vlasy často také vyžadují bezoplachovou péči. Nanést po umytí do mokrých vlasů ještě bezoplachový kondicionér jim jistě udělá dobře a pomůže udržet vlasy chráněné a hydratované. Výborně se na to hodí kondicionér Tabitha JK 4 in 1. Značka Tabitha bude celkově pro vysokoporézní vlasy dobrou volbou. S vyšší porézností si můžete dovolit jemné čištění Tabitha vlasovým cleanserem, namísto šamponu. To bude prospívat hlavně suchým vlasům. A Tabitha přírodní kondicionér jim dopřeje tak potřebnou intenzivní péči. Rovněž kondicionér Khadi Kokos Shikakai bude pro vyšší poréznost a suché vlasy vhodný. Můžete použít i jako masku a udělat s ním zábal.

 

Co se týká síly (tloušťky) vlasu, péče bude specifická hlavně u majitelů jemných vlasů. Jsou to vlasy tenké, poletující, občas připomínající chmýří. Lidé se někdy snaží takové vlasy zkrotit nanesením hutného leave-inu či silného stylingu. Je to častá chyba. Jemné vlasy je naopak potřeba nechat dýchat, nezatížit je. Udržet je dostatečně opečované, ale ne příliš těžkými produkty. Zkrátka, o jemné vlasy bude stejná péče jako o nízkoporézní. U středně silných vlasů nebude péče nikterak náročná ani specifická. Musíte spíše vyzkoušet, co konkrétního jim dělá dobře. Škála toho, co by jim mohlo vyhovovat, je široká. Co se týká vlasů silných, zde jsem vypozorovala jen jednu charakteristickou vlastnost - silné vlasy většinou nesnesou v produktech příliš proteinu.

 

IMG_8728

 

A tím se dostáváme k dalšímu aspektu výběru vlasové kosmetiky - potřeba proteinu a hydratace.

Velmi zjednodušeně se dá říci, že protein je stavebním materiálem vlasu, a tak pokud je vlas poškozený, je potřeba chybějící materiál nahrazovat. Poškozeným a obzvláště odbarveným vlasům, je zpravidla potřeba často dopřávat proteinovou péči. Tzn. masku či kondicionér s obsahem proteinu. (Ve složení pod názvem např. hydrolyzed oat/rice/wheat/soy... protein, keratin, collagen, peptides, hydrolyzed silk, amino acids….) Produkty s proteinem často ocení také vlnité či jemné vlasy. Pravidelná dávka proteinu jim pomáhá dobře udržet tvar. Opět je to ale o zkoušení a hledání vhodného druhu proteinu a frekvence užívání. I zde platí, že každé vlasy jsou unikátní a některé dokonce mohou vykazovat citlivost na protein. To se projeví tím, že už při aplikaci produktu s obsahem proteinu vlasy zhrubnou a zacuchají se. Pokud máte vlasy citlivé na protein nebo to prostě jen s proteinem přeženete (i to se může stát asi každému), vlasy budou po umytí působit jako suché a hrubé. Že vašim vlasům protein prospívá poznáte, když po proteinové péči budou výrazně pevnější a hydratovanější, nebudou se jim tolik vysušovat konečky. Díky dostatku onoho ,,stavebního materiálu” v sobě vlasy dokážou mnohem lépe udržet hydrataci. V případě vlnitých či kudrnatých vlasů budou navíc krásně pružné a vydrží dlouho definované. Co se týká potřeby hydratace, tady je to poměrně jednoduché. Suchým vlasům dopřávejte častěji zábaly a nezapomínejte na bezoplachový kondicionér. U vlasů, které to evidentně tolik nepotřebují, zábaly tak často nedělejte a bezoplachovou péči omezte, popřípadě nanášejte jen velmi malé množství nějakého lehoučkého produktu. (Např. bezoplachový kondicionér Hands On Veggies.) Jak jsme si probrali výše u poréznosti vlasů, někomu může nadbytek hydratační péče způsobovat zplihlost a zatížení.

 

Ještě bych dodala, že zkoumat podrobně přesnou potřebu proteinu a hydratace je důležité hlavně u kudrnatých a vlnitých vlasů, při praktikování tzv. Curly Girl metody. Zde totiž rovnováha (nebo naopak nerovnováha) vlasů hraje velkou roli, a výrazně se projeví. Pokud vlasy upravujete do rovna, rozdíly tak markantní nebudou. O Curly Girl metodě se více dočtete na webu crunchygirlswithcurls.cz , kde se věnuji právě péči o kudrnaté a vlnité vlasy ve spojení s non toxic kosmetikou.

 

Článek pro ze-zeme.cz napsala

Michaela Děmjaněnko

Instagram

Web

Facebook

YouTube kanál

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz