Konečné uzavření kamenné prodejny je 26. 1. 2024

HYDROXYKYSELINY v kosmetice

 Exfoliace je důležitá funkce kůže, která udržuje pleť jemnou, čistou, zdravou a zářivou. Jedná se o přirozenou součást mechanismů kůže, avšak není na škodu odumřelým buňkám malinko pomoci.

 

Existuje více způsobů exfoliace a jedním z nich je chemický peeling za přítomnosti surovin zvaných hydroxykyseliny. Hydroxykyseliny jsou organické karboxylové kyseliny, které mají ve své struktuře jednu či více hydroxylových skupin –OH. Vzhledem k poloze k charakteristické karboxylové skupině –COOH se dělí na dvě základní skupiny: alfahydroxykyselina (AHA) a betahydroxykyseliny (BHA). Zároveň existuje ještě třetí skupina a tou jsou polyhydroxykyseliny (PHA).

Základními rozdíly mezi jednotlivými skupinami jsou kromě struktur jejich účinky na pleť.

Alfahydroxykyseliny jsou rozpustné ve vodě, tudíž pracují hlavě na povrchu pokožky. Napomáhají uvolňování vrchních vrstev pokožky, rozkladu keratinových buněk a následné epidermální exfoliaci. Mají také hydratační schopnosti, protože podporují novotvorbu kolagenních vláken a zvyšují množství glykosaminoglykanů ve škáře. Fungují i jako regulátory pH, snaží se bojovat s akné a zvyšují absorpci surovin do pleti. Rozjasňují pokožku. Mezi nejznámějšími a nejvíce využívanými AHA je kyselina glykolová, mléčná, jablečná a vinná. Ale existuje jich daleko více.

 

Betahydroxykyseliny jsou naopak rozpustné v tucích, takže působí exfoliačně nejen na povrchu kůže, ale dostávají se i hlouběji do pórů. V pórech dokážou rozpustit kožní maz, a tímto způsobem je vyčistit. Nejznámější a nejvíce využívanou BHA v kosmetice je kyselina salicylová, která se nejčastěji získává z extraktu z vrby bílé (salix alba). Kyselina salicylová má antibakteriální a protizánětlivé účinky, a především se využívá v péči o pleť, kterou trápí ucpané a rozšířené póry, pupínky, černé tečky a nadměrná tvorba mazu.

 

Polyhydroxykyseliny tvoří tzv. druhou generaci AHA kyselin. Taktéž působí exfoliačně, avšak díky jejich větším strukturám mají jemnější a pomalejší účinky. A právě proto jsou vhodné i pro ty nejcitlivější typy pleti. PHA působí anti-age a jejich významnou vlastností je vysoká hydratace pleti. Proto jsou často používány v hydratačních produktech. Mezi známé zástupce patří glukonolakton či bionické kyseliny laktobionová a maltobionová.

 

Když už se rozhodnete používat produkty s obsahem hydroxykyseliny, měli byste zvolit ty správné pro Váš typ pleti a taky na kosmetickou značku, která se v jejich vlastnostech a účincích vyzná. Vyšší koncentrace kyselin a jejich nesprávné pH může způsobovat podráždění a citlivost pleti. Zásadní je i doba expozice pleti, mezi jednotlivými výrobky se může doba lišit. Zároveň je důležité, abyste po takových produktech používaly ochranu před sluníčkem. Kůže je po jejich aplikaci citlivější na sluneční paprsky.

 

SKINFOLIATE

 

Obnovující peeling od JANE SCRIVNER je založen na směsi AHA a BHA kyselin. Obsahuje kyselinu mléčnou, citronovou, vinnou, jablečnou a glykolovou z cukrové třtiny, javoru, lopuchu a ananasu. Některé působí pouze na povrchu kůže, kyselina glykolová prostupuje díky své malé struktuře i do hlubších vrstev pokožky. Z betahydroxykyseliny ve složení najdeme kyselinu salicylovou. Základ peelingu tvoří voda a jablečný ocet, po kterém má produkt charakteristickou vůni. Jablečný ocet napomáhá i redukci pupínků.

Jedná se o tekutý peeling v podobě toneru, který se nanáší na pleť po jejím odlíčení a vyčištění. Toner pleť příjemně vyhlazuje, odstraňuje odumřelé buňky, upravuje pH kůže, připravuje ji na aplikaci dalších kosmetických produktů a napomáhá jejich absorpci do pleti. Tento přípravek udržuje ideální pH vaší pokožky.

Účinků peelingu jsem využívala vždy večer 2x-3x do týdne. To mi přišlo tak optimální, ale neměl by být problém používat ho každý večer. Na vatový tampónek se nanese pár kapek přípravku, aplikuje se na pleť a nesmývá se. Nechává se na pleti působit.

Pleť je již po prvním použití příjemně hladká a tonizovaná. Nepocítila jsem žádné štípání ani pálení, jak tomu bylo u jiných produktů s kyselinami. Což beru za velké plus. S vůní se člověk musí sžít, mně osobně vůbec nevadila. Po 3 týdnech jsem si produkt velmi oblíbila, kvůli jeho nenáročné aplikaci a účinkům. Jsem přesvědčená o tom, že to bude jeden z produktů, který mile ráda spotřebuji do dna.

Přípravky s exfoliačními kyselinami je nutné na den doplňovat opalovacím krémem.

 

Článek sepsala autorka projektu Kapka krásy. Tímto jí velice děkuji.

ACID MANTLE AND SURFACE BIOME CZ_Stránka_2

 

Zdroje informací:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1610-0387.2012.07939.x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017965/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3047947/

https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/alpha-hydroxy-acids

https://janescrivner.com/shop/skinfoliate

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz