Konečné uzavření kamenné prodejny je 26. 1. 2024

BAKUCHIOL - surovina fantastických účinků

ze-zeme-noili-bakuchiol

 

Bakuchiol je přírodní alternativa vitamínu A a jeho derivátů retinoidů, která byla poprvé izolována ze semen a listů indické rostliny Psorea Corylifolia v roce 1973. Jinak je nazývána také jako rostlina „babchi“. Jedná se o látku, která dle struktury patří mezi terpenoidy s aromatických kruhem (meroterpeny). Využívá se už dlouhou řadu let v tradiční čínské medicíně a ajurvédě k léčbě nemocí. S retinoidy poskytují pleti podobné účinky, ale jejich chemické struktury jsou odlišné.

 

Bakuchiol je jeden z nejsilnějších antioxidantů přítomných v rostlině babchi. Jako antioxidant účinně potlačuje několik druhů volných radikálů a oxidačních reakcí v pleti, a tím podporuje vitalitu a mladistvost pleti. V několika oxidačních procesech je dokonce lepší i než známý antioxidant tokoferol.

 

Pro mladistvou a pěkně šťavnatou pleť je důležitá tvorba strukturního proteinu – kolagenu, jehož množství v průběhu let a díky určitým faktorům v pleti klesá. Je prokázáno, že retinol stimuluje syntézu kolagenu v kůži. Dle porovnávacích studií bakuchiol poskytuje stejnou či větší účinnost v rámci tvorby nového kolagenu (má vysoké regenerační účinky). Bakuchiol inhibuje enzymy podporující stárnutí pleti. Pro kůži je důležitá i zdravá hydratace a případná větší ztráta vody je jedním ze znaků stárnoucí kůže. Retinol a bakuchiol přispívají ke správné regulaci a zadržování vody v pleti. A právě díky všem těmto vlastnostem má skvělé anti-age působení na pleť.

 

Bakuchiol má i významné účinky, co se týká léčby akné. Studie prokázaly, že snižuje produkci enzymu podporujícího tvorbu mazu v pleti. To je výhodou, protože při vyšším množství mazu může docházet k ucpávání pórů a vzniká tak akné. Má antibakteriální účinky, které využívá v boji s přemnoženými bakteriemi a plísněmi, a tím snižuje záněty. Vědci se při výzkumech dozvěděli, že samostatný bakuchiol má vyšší schopnost redukce akné jak samotná kyselina salicylová, která se v kosmetických produktech běžně nachází. Nejspolehlivěji však působí společně, kdy velmi efektivně snižují záněty a bojují s problematickou pletí. Bakuchiol by si mohl poradit i s jinými kožními nemoci jako je růžovka či lupénka.

 

Na závěr je důležité zmínit i jeho schopnost snižovat pigmentaci kůže indukovanou UV zářením. Má značný vliv na produkci kožního barviva melaninu.

 

Přírodní forma vitamínu A má v porovnání s retinoidy skvělý vliv na pleť, a to bez jakýchkoliv vedlejších nežádoucích účinků. Běžně používané deriváty vitamínu A v kosmetice můžou způsobit podráždění, začervenání, pálení či suchost a loupání kůže. Měly by se používat především na noc a vyvarovat by se mu měly těhotné ženy, protože je zde velmi vysoké riziko poškození plodu. Vše však záleží na použitém derivátu vitamínu A a jeho koncentraci. Naproti tomu bakuchiol je bezpečná fotostabilní látka, která při studiích nejevila žádné známky negativních účinků na pleť. Je zcela bezpečné ho používat i během těhotenství.

 

 

ze-zeme-noili-bakuchiol-kapatko2

 

Olejové sérum od slovenské značky NOILI s bakuchiolem je složeno z olivového squalanu, meruňkového, slunečnicového a malinového oleje, vitamínu E, rozmarýnového extraktu a caprylic/capric triglyceridu. Najdeme v něm právě 1 % bakuchiolu.

Sérum je velmi lehké a skvěle se vstřebává do pleti. Nezanechává mastný film na povrchu pleti a neucpává pleť náchylnou k tvorbě pupínků. Proto je vhodné pro všechny typy pleti včetně té mastnější. Jelikož se jedná o bezvodý produkt, tak je nezbytné ho používat na navlhčenou pleť. Samotný pleť dokáže vyživit a regenerovat, avšak hydrataci ji nedodá. Já osobně ho kombinovala s hydratačním sérem. Buď jsem aplikovala hydratační přípravek a poté olejové sérum, či jsem dala pár kapek (stačí 3 kapky) oleje NOILI do hydratačního séra a aplikovala na pleť. Oba přípravky se po smísení hezky spojí. I s make-upem spolupracuje báječně.

Po několika týdnech používání jsem si všimla hlavně většího projasnění pleti. Během této doby mě také nepotkal náznak jakékoliv dehydratace pleť. Sérum s bakuchiolem hezky drží vlhkost v pleti. Produkt mě nijak nedráždil, nemám k němu žádné výhrady.

 

Článek sepsala autorka projektu Kapka krásy.

 

Zdroje informací:

Kniha Cosmeceuticals and Active Cosmetics - https://www.amazon.com/Cosmeceuticals-Cosmetics-Cosmetic-Science-Technology/dp/1482214164

https://www.researchgate.net/publication/284931325_Bakuchiol_in_the_management_of_acne-affected_Skin

https://www.researchgate.net/publication/259958456_Bakuchiol_A_Retinol-Like_Functional_Compound_Revealed_by_Gene_Expression_Profiling_Clinically_Proven_to_have_Anti-Aging_Effects

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz