Konečné uzavření kamenné prodejny je 26. 1. 2024

Jak používat přírodní kosmetiku, aby účinkovala a neubližovala

Nebudu psát o tom, proč je dobré přírodní kosmetiku používat, toho je plný internet. Málokdo ale napíše, JAK ji používat a jaké složení by měla mít. A přitom je to velmi důležité vědět. Vyhnete se přemaštěné pleti nebo naopak přesušené a následného znechucení, že to nefunguje, ba naopak, pleť je horší, jak bývávala.

 

Nejprve musím napsat, že jsou typy pletí, které opravdu oleje nesnesou.  Každý jsme originál. Já, ačkoliv mám pleť mastnou a problematickou, jsem přišla na způsob, který má pleť akceptuje a pozitivně na něj reaguje, ale někomu prostě i tento způsob nesedne a bude muset sáhnout po krému. Pro tyto případy nabízím i přírodní krémy.

Rozdíl mezi balzámem a krémem.

Balzám je přípravek, který je ze směsi olejů, vosků, másel. Vodnou složku nemají, není potřeba jakkoliv konzervovat. Je 100% přírodní. Ale i tak, pokud si budete tento produkt kupovat, dívejte se na složení. Výrobci jsou schopni dát naprosté zbytečnosti i zde. U mne, na e-shopu www.ze-zeme.cz ,se bát nemusíte. Kontroluji složení za vás.

Krém je větší alchymie. Jakmile má přípravek vodu, je potřeba jej konzervovat.

Konzervovat můžeme vícero způsoby.

Nejstarší způsob konzervace je pomocí alkoholu. Ale pokud opravdu chceme konzervovat a být si jisti, je potřeba přidat až 15 % alkoholu. Pro mne, jako kosmetičku, je to šílenost a těmto výrobkům se vyhýbám.  Alkohol vysušuje, dlouhodobě pleti nedělá vůbec dobře.

A pak jsou tu konzervanty povolené do certifikovaných přírodních a bio výrobků (CPK a CPK BIO).

Ještě bych se zastavila u květových vod. Ty, pokud jsou správně skladovány v lednici, konzervant nepotřebují a vybírala bych právě tyto.

 

A jak tedy kosmetiku používat?

Pokud používáte krém, nemusíte tolik hydratovat, voda v krému již je.

 

Jak správně postupovat, aby mi pleť děkovala?

Odlíčení mycím přípravkem– někdo používá olej, někdo mýdlo, někdo mléko. A nepoužívá se pouze na odstranění make-upu. Čištění je velmi důležitým každodenním krokem péče o pleť, kterým pleť zbavíte mastnoty, prachu a dalších nečistot, které ulpí za celý den na pokožce.

Tonizace– květovou vodou nebo tonikem bez alkoholu. Zde bych vysvětlila, jakým způsobem tonizovat, pokud používáte olej, máslo nebo balzám. Pokud máte krém, není potřeba použít velké množství, ale tonizujte i přesto. Byla by velká škoda se o květové vody a jejich účinky ochudit. Všimněte si, že nepoužívám na tonizaci tamponky. Tonizace nefunguje jako čištění, ale právě jako hydratace. K očištění během dne tampónky použijte.

Postup : 2x denně si rukama nebo rozprašovačem, naneste na pleť květovou vodu nebo tonikum. Pleť by měla být vlhká, když nanášíte olej, který společně s vodou vmasírujete do pokožky. Stačí vám maximálně 2 – 3 kapičky oleje. Já, která mám mastnou aknózní pleť, ještě po oleji zopakuji bod tonizace. Olej se společně s vodou krásně vsaje. Pak je velmi důležité, jaký přípravek použijete. Jsou i oleje a másla komedogenní (ucpávající póry), které udělají paseku na problémové pleti. Nechte si poradit na www.ze-zeme.cz nebo použijte již hotovou směs pro daný typ pleti.

Chtěla bych podotknout, že olej ani máslo NEHYDRATUJÍ. Dost často to čtu. Ze své podstaty to neumí. Dokáží hydrataci udržovat, ale nedodávají ji. Od toho jsou tonika a květové vody, hydratační séra na vodní bázi a krémy.

Přírodní kosmetika je skvělá tím, že si s ní můžete hrát. Je také o hledání. Nezapomínala bych na pravidelné návštěvy kosmetičky, která vám pleť vyčistí a řekne, co Vaší pleti chybí.

A na závěr, čím méně, tím lépe. S oleji, másly, balzámy a krémy, šetřete.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz