Konečné uzavření kamenné prodejny je 26. 1. 2024

Ectoin - složka kosmetiky, kterou bude Vaše pleť milovat.

Laponie_Clarifying_texture (2)

 

Ectoin je organická sloučenina (konkrétně kyselina 1,4,5,6-tetrahydro-2-methyl-4- pyrimidinkaroboxylová), která chrání mikroorganismy zvané extremoflly před extrémními podmínkami vnějšího prostředí (např. mikroorganismy obývají solná jezera, horké prameny, jsou dlouhodobě vystaveny silnému UV záření či vysokým nebo nízkým teplotám prostředí). Díky ectoinu dokážou chránit své biopolymery (membrány, proteiny, nukleové kyseliny, enzymy... ) před dehydratací a před narušením dalších životně důležitých funkcí. Biomolekuly jsou stabilizovány hlavně fyzikálními mechanismy a díky vazbě na ectoin, který buňky hydratuje, dostatečně chrání a brání jakémukoliv jejich rozpadu. Ectoin byl poprvé izolován z bakterie Ectothiorhodospira halochloris v Egyptě ze solného jezera. Vyskytuje se však přirozeně v mnohem větším množství druhů mikroorganismů.

Na účinky ectoinu vsadily některé kosmetické značky a přenesly tak ochranné vlastnosti této látky do svých receptur. Ectoin je především znám tím, že zvyšuje interakce mezi molekulami vody, dokáže je skvěle organizovat, a v důsledku toho plet' hydratuje a chrání před dehydratací. Stabilizuje lipidové vrstvy buňky tím, že zapříčiňuje větší tekutost lipidových dvojvrstev, a na základě toho dochází ke zlepšení funkčnosti buňky za nepříznivých podmínek vnějšího okolí. Podporuje hojení pleti a snižuje příznaky kožních onemocnění.

 

ectoin

 

 Dalším pozitivem je redukování zánětlivých procesů kůže způsobené např. UV zářením. Ectoin ochraňuje Langerhansovy buňky, které jsou zodpovědné za imunologickou funkci kůže. Tyto buňky jsou velmi citlivé na UV záření, tudíž jakmile by došlo k jejich narušení, klesla by i celková imunita pleti.

Ectoin má velmi pozitivní vliv na šupinatění a svědění. Chrání a podporuje správnou funkci kožní bariéry. Díky všem zmíněným účinkům na plet' ho využívají hlavně značky v produktech na citlivější pokožku, kterou trápí nejrůznější dermatitidy, ekzémy, psoriázy... Je velmi vhodný i na zralejší typ pleti. Plet' regeneruje, chrání před ztrátou vlhkosti a předčasným stárnutím.

Vědecké studie ukazují, že ectoin chrání plet' i před negativními účinky tenzidů, které jsou obsaženy v odličovacích a čistících kosmetických produktech.

Kosmetická značka Laponie of Scandinavia využívá zmíněné vlastnosti ectoinu. Do svých produktů přidává ectoin pocházející z Německa. Vzniká zde biotechnologickou fermentací z kmene halofilních bakterií Halomonas elongata. Při přípravě ectoinu nejdříve dochází k pěstování bakterií. Bakterie v solném roztoku prochází fermentačním procesem, poté si prochází osmotickým šokem, po kterém se přirozeně uvolňuje ectoin. Látka se později odděluje od bakterií, čistí nejrůznějšími způsoby, a nakonec je získán ectoin s čistotou vyšší jak 99 %.

 

Informace o ectoinu sepsala autorka projektu Kapka krásy Veronika Slechanová.

 

Zdroje textu: 

https:/ /pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28033102/ 

https:/ /pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18691511/

http:/ /www.ectoin.net/data/download/hi top basisbroschuere.pdf 

https://www.chemie.tu-darmstadt.de/media/ak fessner/damodes pdf/2016/Ectoin.pdf

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz